Toscana – tuttu ja tuntematon, aina lumoava! Kumpuilevissa maalaismaisemissa ja kiehtovissa kukkulakaupungeissa tuhansien vuosien kulttuuriperintö on kypsynyt hienon vuosikertaviinin tavoin. Se helmeilee niin renessanssitaiteen mestariteoksissa, artesaanien ja muiden kädentaitajien tuotteissa kuin arjen vilkasta elämää hersyvillä keskiaikaisilla kujilla ja aukioilla.
Tunnetun Toscanan ohella viemme sinut seuduille, joille matkailijavirrat harvemmin pysähtyvät. Yli kaksisataa vuotta sitten Napoleon saapui Elballe ja astui samalla saaren maailmankartalle. Napoleonin vaiheisiin tutustumme Elban pääkaupungissa Portoferraiossa. Merellisestä Toscanasta matka etenee Val d'Orcian laaksoon. Pienzassa antaudumme paavin unelman vietäväksi, maistamme laatuviinejä ja herkuttelemme pecorinojuustolla. Luvassa on myös luostaritunnelmaa ja käynti pyhiinvaeltajien Bagno Vignonissa.
Ainutlaatuisen arkkitehtonisen elämyksen tarjoilee Toscanan ja koko Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin lukeutuva Siena. Muinaiset etruskit siivittävät kierrostamme aina ensimmäisen retkipäivän Tarquiniasta matkan päättävään Umbrian Orvietoon.
Matkaohjelma:
1. päivä Etruskien Tarquinia ja Massa Marittima
2. päivä Napoleonin Elba
3. päivä Pitiglianon tuffikaupungista pyhiinvaeltajien reitille
4. päivä Pienza, paavin renessanssiunelma ja pecorinojuustoja
5. päivä Luostaritunnelmaa ja Montalcinon viinejä
6. päivä Keskiajan kaikuja Sienassa
7. päivä Orvieton kautta kotimatkalle
AY1761 Helsinki – Rooma 07:20-09:45
AY1764 Rooma – Helsinki 19:20-23:40
2 yötä Massa Marittima: Pian Dei Mucini Resort***
4 yötä Pienza: Relais il Chiostro di Pienza***
Lentokenttäkuljetukset sekä kaikki matkaohjelman mukaiset muut kuljetukset.
Aamiainen päivittäin
6 lounasta
2 illallista
1 juustomaistiaiset
1 viinimaistiaiset
Lauantaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Roomaan, jossa suomenkielinen oppaamme on sinua vastassa. Lentoasemalta aloitamme matkan kohti Toscanaa. Rannikkoa myötäillen saavumme etruskien maille Tarquiniaan. Mystinen sivilisaatio vaikutti keskisessä Italiassa arviolta vuosien 900–100 eaa. välisenä aikana. Etruskeihin liittyy tietty salaperäisyys, sillä he eivät ole jättäneet jälkeensä kirjallista perintöä. Hautalöydöt kertovat kuitenkin rikkaasta, kreikkalaisvaikutteisesta korkeakulttuurista. Kaupunkivaltioihin perustuneen yhteiskunnan merkittäviin keskuksiin lukeutunut Tarquinia onkin erinomainen paikka perehtyä tähän menneeseen kulttuuriin. Tuhansia maanalaisia hautoja käsittävän hauta-alueen – nekropolin – kammiot kätkevät sisälleen paikallisia tapoja ja kulttimenoja kuvaavia hienostuneita maalauksia ja geometrisiä koristeita. D.H. Lawrence vieraili Tarquiniassa vuonna 1927. Tuolloin jo parantumattomasti sairas kirjailija oli hyvin vaikuttunut hauta-alueesta – hän kuvaili sitä varsin kaunopuheisesti postuumisti julkaistussa Etruscan Places -matkakertomuksessaan. Opastetulla kierroksella tutustumme muutamiin hautoihin samalla kun kuulemme tämän esiroomalaisella ajalla eläneen kansan vaiheista. Päätteeksi istahdamme yhteiselle lounaalle ja nautimme hetken Tarquinian viehättävästä tunnelmasta. Matka jatkuu Massa Marittiman pikkukaupunkiin – sitä kutsutaan usein toscanalaisen maaseudun kätketyksi helmeksi. Kukkulan laella sijaitsevan kaupungin aarteisiin lukeutuu mm. Garibaldi-aukion laidalla kohoava tuomiokirkko keskiaikaisine taideteoksineen ja kastealtaineen. Lyhyen kävelykierroksen jälkeen ajamme noin kuuden kilometrin päässä sijaitsevaan Pian Dei Mucini Resort -hotelliin. Majoittuminen ja yhteinen illallinen.
Toscanasta puhuttaessa saaristo tulee harvemmin ensimmäisenä mieleen. Maakuntaan kuuluu seitsemän suurempaa ja lukuisia pienempiä saaria. Elba on Italian kolmanneksi suurin Sisilian ja Sardinian jälkeen – laajempaan tietoisuuteen se nousi tunnetuimman asukkaansa myötä. Sodassa kärsityn tappion jälkeen Napoleon karkotettiin Elballe, jonne hän saapui 4.5.1814. Hän teki saarella merkittäviä uudistuksia, mutta pakeni vain vajaa vuosi myöhemmin kohdatakseen lopullisen tappionsa Waterloon taistelussa. Elba on teollisen taustansa ansiosta säilynyt aitona ja osin koskemattomana sillä saari ei ole matkailun läpitunkema. Sykähdyttävän kaunis luonto huomattavine korkeuseroineen sekä kuvaukselliset kylät ja pikkukaupungit tekevät maisemasta mieleenpainuvan. Sunnuntaina ajamme Piombinoon, jossa nousemme Elban pääkaupunkiin Portoferraioon vievän lautan kyytiin. Kaunis luonnonsatama rantabulevardeineen toivottaa vierailijan tervetulleeksi. Toscanan suurherttuan Cosimo de' Medicin 1500-luvulla rakennuttamat kaupungin puolustusmuurit kätkevät sisäänsä vanhan keskustan. Vierailemme Napoleonin ja hänen sisarensa Paolinan virallisessa kaupunkiresidenssissä Palazzina dei Mulinissa. Aiemmin sotilaskäytössä ollutta rakennusta leimaa edelleen tietty vaatimattomuus. Tyylihuonekalut, koristellut seinät ja katot sekä kattokruunut luovat ripauksen ylellisyyttä – silti kokonaisuus on hillitty. Lyhyen Elballa oleskelunsa aikana Napoleon ennätti kokoamaan noin 2400 teosta käsittävän kirjaston, jota pidetään erittäin arvokkaana. Fontainebleaun linnasta Napoleon toi mukanaan upeisiin nahkakansiin sidottuja kirjoja. Hyllyille ovat paikkansa löytäneet myös monet antiikin Kreikan klassikot ja Euroopan historiaa käsittelevät teokset. Vanhojen sotilasparakkien tilalle on rakennettu muurien ympäröimä puutarha, josta voi tähyillä hienoa merimaisemaa. Yhteiselle lounaalle palaamme Portoferraion vanhaan keskustaan. Omatoimiselle tutustumiselle ja ostoksille jää vielä hieman vapaata aikaa. Iltapäivän loppupuolella seilaamme takaisin mantereelle ja päivän päätteeksi illastamme hotellissa.
Maanantaina hyvästelemme Massa Marittiman ja otamme suunnan kohti Pienzan kaupunkia, jossa majoitumme matkan loppuosuudella. Päivän ensimmäisen tauon pidämme Toscanan ja Lazion rajalla Pitiglianossa. Erikoisen näköinen kaupunki on rakennettu suoraan tuffikallion päälle, aivan kuin se olisi luonnollinen osa kalliota. Vuosisatojen saatossa kaupunkikuva ei juurikaan ole muuttunut. Pitiglianon asuinrakennukset ja palatsit rapautuvine seinineen kielivät pitkälle ulottuvasta historiasta. Vilkkaat pikkupuodit, ravintolat ja kahvilat sekä kauniit kukkaistutukset elävöittävät keskiaikaista vaikutelmaa. Yhdistelmä on lumoava. Kävelykierroksella vierailemme Pitigliano Pietro ja Paolon pyhimyksille omistetussa tuomiokirkossa sekä juutalaiskorttelissa. Paikallisista herkuista koostuva lounas odottaa Soranon kylässä ennen matkan jatkumista Bagno Vignoniin. Val d'Orcian laaksossa sijaitsevan kylän keskusaukio on itse asiassa suuri lämpimän veden täyttämä allas. Alueen rikkipitoiset termaalivedet olivat tunnettuja jo etruski- ja roomalaisajalla. Sen kylpylöissä ovat käyneet myös monet maineikkaat henkilöt, kuten paavi Pius II, Pyhä Katariina Sienalainen sekä Lorenzo de' Medici. Via Francigena -reitillä kulkeneiden keskiajan pyhiinvaeltajien tavoin mekin pysähdymme hetkeksi Bagno Vignonissa. Illaksi saavumme Pienzaan ja majoitumme Relais il Chiostro di Pienza -hotelliin.
Paavi Pius II oli sivistynyt, suvaitsevainen ja antiikin kulttuuria ihannoinut todellinen renessanssiajan ihminen. Paaviksi tultuaan hän ryhtyi tarmokkaasti uudistamaan kotikaupunkiaan Pienzaa. Tehtävän hän uskoi arkkitehti Bernardo Rossellinolle, jonka käsissä Pienza muuttui pienestä kylästä ”renessanssiarkkitehtuurin puhtaimmaksi koruksi”. Liioitteluako? Lähdemme selvittämään asiaa tiistain kävelykierroksella. Luultavasti voit todeta, että kaupunki on kuvauksen arvoinen! Paavi Pius II ei ehtinyt nähdä unelmansa toteutumista, mutta UNESCOn suojelemana Pienza säilyy nykyisten ja tulevien matkaajien ilona. Kävelykierroksella voit poiketa keskustan pikkupuoteihin vaikkapa herkkuostoksille. Val d'Orcian laakso on houkutellut monia elokuvan tekijöitä – tunnettu Englantilainen potilas -elokuva on suurelta osin kuvattu Pienzassa. Muinaista Via Francigena -reittiä kulkeneet pyhiinvaeltajat saattoivat majoittua Pienzan lähellä sijaitsevalla maatilalla, jossa keskiajalla oli suuri viljavarasto. Tilavierailulla näemme, kuinka viljanjyvät muuttuvat oman myllyn jauhoista pastaksi. Lähiruokaa parhaimmillaan on tarjolla yhteisellä pastalounaalla. Juustoistaan Pienza tunnetaan! Paikallinen lampaanmaidosta valmistettava pecorinojuusto on maailmalla palkittu – se kuuluu täällä arkeen ja juhlaan. Jos Siena on tunnettu Palio di Siena -laukkakilpailuistaan, Pienzan syyskuisen juustofestivaalin paliossa juustot ovat pääosassa. Kyseessä on juustonpyörityskilpailu, johon kaikki kaupunginosat lähettävät oman edustajansa. Paikallisessa juustolassa perehdymme pecorinon sekä ricotta tuorejuuston valmistukseen.
Keskiviikkopäivää vietämme kumpuilevissa toscanalaismaisemissa reittimme mutkitellessa viini- ja oliivitarhojen keskellä. Legendan mukaan Sant’Antimon luostarin paikalla sijaitsi 300-luvulla pieni kirkko, jota laajennettiin 1000–1100-luvuilla. Myöhemmin kirkon yhteyteen nousseella benediktiiniluostarilla oli yhteydet merkittävään ranskalaiseen Clunyn luostariin. Sant’Antimo oli tärkeä pysähdyspaikka Roomaan kulkeville pyhiinvaeltajille. Luostaritoiminnan päättyminen aiheutti rakennuksille satojen vuosien rappiotilan – kirkko on toiminut jopa hevostalleina. 1800-luvulla Italian kulttuuriministeriön tuella toteutettu restaurointi pelasti luostarikokonaisuuden. Munkkien palattua 1970-luvulta alkaen uskonnollinen toiminta käynnistyi uudelleen. Ympäröivään luontoon kauniisti sulautuvat rakennukset ilmentävät vaatimattomuudellaan benediktiinien nöyryyttä, kuuliaisuutta ja työntekoa korostavaa elämäntapaa. Vierailemme luostarin kirkossa, joka sekin tekee vaikutuksen yksinkertaisuudellaan. Luostarin yhteydessä toimivassa yrttiapteekissa on myynnissä munkkien valmistamaa yrttipohjaista hunajaa, hedelmähilloja, makeisia ja teetä sekä erilaisia vartalonhoitotuotteita. Tiistain juustoherkkujen jälkeen on enemmän kuin paikallaan suunnata Montalcinoon. Italian tunnetuimpiin viinialueisiin lukeutuva Montalcino niittää mainetta täyteläisellä Brunello-punaviinillään. Iltapäivää vietämme paikallisella viinitilalla, jonka maa-alueet ovat olleet saman suvun omistuksessa 1350-luvulta lähtien. Sangiovese-rypäleestä valmistettavan Brunellon tuotanto aloitettiin 1800-luvun lopulla. Sadonkorjuu ajoittuu lokakuun puolivälin tietämiin, ja rypäleet poimitaan vanhoista köynnöksistä. Brunello di Montalcino Riserva DOCG -viiniä kypsytetään viisi vuotta, joista kolme parhaissa viinitynnyreissä. Tumma, voimakkaan makuinen viini on Italian kalleimpia. Vierailun aikana kuulemme tilan historiasta ja toiminnasta – ja tokihan maistamme tätä aromikasta juomaa. Toisen viinimaistiaisen saamme Morellino di Scansano DOCG -punaviinistä. Vahvasti tanniininen viini kuulu Maremman alueen klassikkoihin. Yhteisen lounaan jälkeen on aikaa tehdä ostoksia tilan viinimyymälässä. Myöhemmin iltapäivällä palaamme Pienzaan.
Torstaina tutustumme merkittävään toscanalaiskaupunkiin, Sienaan. Italian parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki saa erikoisen yleisilmeen punatiilisistä rakennuksistaan. Goottilaisen arkkitehtuurin mestarilliset luomukset täyttävät historiallisen keskustan, joka lukeutuu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Sijainti kolmella kukkulalla tekee kaupunkikuvasta vaihtelevan. Lähdemme kävelykierrokselle Pyhän Domenicuksen kirkolta. Kapeiden kujien kautta päädymme Sienan keskusaukiolle Piazza del Campolle. Reitin varrella voit ihailla hienoja sienalaisperheiden keskiaikaisia yksityispalatseja ja aukion laidalla mm. kaupungintaloa ja Torre del Mangia -kellotornia. Itse Campo-aukio on tunnettu kaksi kertaa vuodessa järjestettävistä Palio di Siena -laukkakilpailuistaan, joista ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kilpailuihin osallistuvat eri kaupunginosien, contradojen hevoset. Sienan komeaan tuomiokirkkoon tutustumisen jälkeen on vuorossa yhteinen lounas keskustassa. Sinulla on myös vapaata aikaa pistäytyä keskustan pikkuliikkeissä tuliaisostoksilla – sienalaisia herkkuja ovat mm. panforte-pähkinälevyt ja ricciarelli-mantelikakkuset. Iltapäivällä palaamme Pienzaan.
Perjantaina hyvästelemme Pienzan ja lähdemme kohti Roomaa. Etruskien kulttuuriperintö on vahvasti läsnä myös kierroksemme viimeisessä retkikohteessa. Italian historiallisten kaupunkien joukossa Umbriassa sijaitseva Orvieto on todellinen helmi. Tämäkin kaupunki sijaitsee korkean tuffikallion päällä. Syksyllä 1954 Orvietosta haki inspiraatiota kansainvälistä mainetta niittänyt suomalaiskirjailija – hän oli Mika Waltari ja kirja etruskeista kertova Turms Kuolematon. Nousemme paikoitusalueelta rullaportaita pitkin vanhaan keskustaan. Kävelykierroksella vierailemme upeassa goottilaistyylisessä tuomiokirkossa. Jo pelkkä fasadi antaa aavistuksen sisätiloista, jotka on koristeltu mittaamattoman arvokkailla freskoilla. Niitä verrataan usein jopa Sikstuksen kappelin freskoihin. Yhteisen lounaan jälkeen on vielä hetki vapaata aikaa. Kuljetus Rooman lentokentälle, josta Finnairin suora reittilento tuo sinut takaisin Helsinkiin.
Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungissa Dubaissa aistit eksoottista kulttuuria yhdistettynä kansainväliseen tunnelmaan. Täällä kohtaavat vanha arabialainen ja huikea moderni arkkitehtuuri, värikkäät soukit kapeine kujineen ja valtavat ostoskeskukset kansainvälisine liikkeineen sekä vanhat beduiiniperinteet ja nykypäivän uusimmat innovaatiot.
Vaikka Dubai tunnetaan nykyään erityisesti ennätyksellisen suurista ja korkeista rakennuksistaan ja modernista ilmeestään, elää kaupungissa edelleen vahvasti myös perinteinen Lähi-idän kulttuuri. Matkan aikana tutustummekin syvemmin Arabiemiraattien historiaan ja perinteisiin. Kaikkialta maailmasta tuleviin innovaatioihin meidät puolestaan johdattaa vierailu Expo 2020 -maailmannäyttelyssä. Teemme myös päiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa näemme upean Sheikh Zayedin moskeijan sekä Louvre-museon. Matkan päätteeksi ihailemme Dubain kaupunkikuvaa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta käsin.
MENO | PALUU | MATKA | HINTA ALK. | ||
---|---|---|---|---|---|
08.06. la | 14.06. pe | Toscana la-pe 6 yötä, Finnair | EUR 2,579.00 | ennakkovaraajan etu! | VARAA |