Lähtiessäsi vieraaksemme Amsterdamiin voit olla varma, että ehdit nähdä ja kokea paljon. Esittelemme sinulle kauneimmat kanavat ja niiden herrastalot tyypillisine fasadeineen, ”Laihan sillan”, Dam-aukion ja muut merkittävät nähtävyydet. Vapaa-aikaa jätämme sopivasti Rembrandtin, Vermeerin ja muiden mestarien teoksiin tutustumista varten. Hemmottelemme estetiikan ystäviä Keukenhofin ainutlaatuisella kukkaloistolla. Viemme sinut tutustumaan myös hollantilaisiin juustoihin ja pittoreskeihin pikkukaupunkeihin.Hollantilaiseen elämänmenoon sinut perehdyttää oppaamme, joka tuntee kotikaupunkinsa kuin oman periamsterdamilaisen polkupyöränsä.
Matkaohjelma:
1. päivä Amsterdamin parhaat palat
2. päivä Kurkistus kanaville
3. pv Amsterdamissa omaan tyyliin
Liput Rijks-museoon ja van Gogh -museoon
4. päivä Tuulimyllyjä ja juustoa
5. päivä Keukenhofin kukkapuisto
AY1301 Helsinki - Amsterdam 08:10-09:45
AY1306 Amsterdam - Helsinki 18:50-22:10
4 yötä Amsterdam: hotelli ibis Centre Stopera ***
Aamiainen päivittäin
2 lounasta
Sunnuntaina saavut Amsterdamiin Finnairin suoralla aamulennolla. Oppaamme on sinua vastassa Schipholin lentoasemalla, josta lähdemme n. 2 tunnin mittaiselle panoraamakiertoajelulle. Kierroksen aikana eteesi avautuu Amsterdamin mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä, kuten Dam-aukio ja Kuninkaallinen palatsi, joka rakennettiin uudeksi kaupungintaloksi 1600-luvulla. Näemme myös entisen juutalaisen kaupunginosan Waterlooplein-aukion ympäristössä ja aukion kuuluisan kirpputorin. Amsterdamin maamerkkeihin kuuluu itseoikeutetusti myös Amstel-joen ylitse johtava ”Laiha Silta”, Magere Brug.
Kierroksen päätteeksi majoittuminen keskustassa sijaitsevaan ibis Amsterdam Centre Stopera -hotelliin.
Maanantaina lähdemme kävelykierrokselle tähän sadunomaiseen kanavien kaupunkiin. Sen aikana tutustut tarkemmin keskusta-alueen nähtävyyksiin ja tulet tutuksi kaupungin kanssa. Samalla opas kertoo ajankohtaisia asioita kaupungin kulttuuri- ja muusta ohjelmatarjonnasta.
Amsterdam on aina ollut kaupan ja liikenteen keskus, joka on ottanut kaikki tulijat avosylin vastaan. 1200-luvulla Amstel-joen rannoille syntyneestä kalastajakylästä kasvoi ajan mittaan menestyvä satamakaupunki, joka löytöretkien myötä vaurastui. Amsterdamin loiston aikaa oli 1600-luku, jolloin rakennettiin nykyinen kanavaverkko. Rikkaiden kauppiaiden tuella kaupungin kulttuurielämä nousi kukoistukseensa.
Kävelykierroksen päätteeksi pääset ihailemaan kaupunkia n. tunnin pituisella kanavaristeilyllä, jonka aikana näet keskustan nähtävyyksiä hieman erilaisesta näkökulmasta. Voit joko kuunnella selostusta kuulokkeista tai keskittyä vain kiehtovien kanavanvarsien katseluun. Amsterdamille omintakeinen asumismuoto, kodit ankkuroiduissa aluksissa, avautuu eteesi lähietäisyydeltä.
Tiistai on varattu omatoimiselle museoihin tutustumiselle. Suosituimpien museoiden rypäs sijaitsee museoaukiolla, Museumpleinillä. Siellä voit tutustua kansallisiin merkkiteoksiin Rijksmuseumissa, yli kahteensataan Vincent van Goghin maalaukseen hänelle omistetussa museossa tai moderniin taiteeseen Stedelijk-museossa.
Muitakin esimerkkejä Amsterdamin rikkaasta museotarjonnasta toki löytyy. Anne Frankin museon ohitse ajoit jo kanavaristeilyllä. Se sijaitsee osoitteessa Prinsengracht 263, paikassa, jossa Anne piileskeli perheensä kanssa yli kahden vuoden ajan toisen maailmansodan aikana.
Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kanavamuseo, joka perehdyttää sinut kaupungin kanavaverkoston historiaan, tai Kissakabinetti, joka esittelee kissan roolia taiteessa ja kulttuurissa kautta aikojen. Tai voit suunnata kulkusi juustomuseoon, jossa pääset tutustumaan yli kuudensadan vuoden mittaiseen hollantilaisen juuston valmistuksen perinteeseen.
Suosituimpiin museoihin saattaa olla vaikea saada lippuja paikan päällä. Kauttamme voitkin ostaa liput etukäteen Rijksmuseoon tai Van Gogh -museoon, jossa on esillä yli 200 Vincent Van Goghin maalausta.
Museokäyntien lomassa on mukava nauttia amsterdamilaisesta ravintolakulttuurista. Kaupungilla näkemäsi lukuisat indonesialaiset ravintolat ovat siirtomaa-ajan perua. Niiden erikoisuus on rijsttafel eli ’riisipöytä’, usean ruokalajin herkuttelukokonaisuus, jonka jälkeen ei takuulla tule nälkä pitkään aikaan. Perihollantilaista huikopalaa taas ovat pannenkoek-räiskäleet, joita saa monin makein ja suolaisin täyttein.
Lipun hinta 28 €/hlö/museo
Keskiviikon puolipäiväretkemme suuntautuu Amsterdamin ulkopuolelle. Hollanti tunnetaan tuulimyllyistään ja vanhoja historiallisia myllyjä onkin jäljellä yli tuhat. Retkemme aluksi kuulemme tuulimyllyjen historiasta ja pysähdymme ihailemaan yhtä myllyistä tarkemmin. Jatkamme matkaa kohti retkemme toista kohdetta, perinteistä juustotilaa. Pääsemme tutustumaan juustonvalmistukseen ja historiaan ja saamme tietysti myös maistaa tilan tuotteita. Ennen paluuta Amsterdamiin nautimme maistuvan maalaislounaan juustotilan ravintolassa. Iltapäivällä voit jatkaa omatoimisia retkiäsi Amsterdamissa. Aivan hotellisi lähellä sijaitsevat sekä kasvitieteellinen puutarha että Amsterdamin eläintarha. Rautatieasemalta pääset helposti myös ilmaisella lautalla Amsterdam Noordin alueelle, joka nykyään tunnetaan vanhoihin teollisuusrakennuksiin avatuista gallerioistaan ja trendikkäistä ravintoloistaan. Täältä löydät myös EYE –elokuvamuseon, joka toimii paitsi museona myös elokuvateatterina. Lähellä elokuvamuseota sijaitsee myös A´DAM Lookout –torni, jonka huipulta pääsee ihastelemaan kaupungin ylle 360 asteen panoraamanäkymää.
Torstaiaamuna huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme ihailemaan hollantilaista kukkaloistoa kuuluisaan Keukenhofiin. Keukenhof sijaitsee Lissessä, jota pidetään kukkivan Hollannin sydämenä, ja sitä rajaavat Amsterdam, Haag ja Haarlem. Kreivitär Jacoba van Beieren omisti Keukenhofin maat vuosina 1401-1436. Keukenhof alkoi pienenä keittiöpuutarhana, jossa kreivitär kasvatti yrttejä ja kukkia. Vuodesta 1949 alkaen alue on kasvanut suureksi 32 hehtaarin puutarhaksi. Syksyisin maahan istutetaan 100 000 kukkasipulia päivässä, jotta kaikki noin kuusi miljoonaa kukkaa kukkisivat keväällä. Vertaansa vailla olevan kukkaloiston lisäksi Keukenhofissa on myös orkideapaviljonki, teemapuistoja ja lampia. Mieleenpainuvan Keukenhof-vierailun päätteeksi nautimme lounaan puiston lähistöllä sijaitsevassa ravintolassa. Lounaan jälkeen kuljetus Amsterdamin lentokentälle, josta palaat Finnairin iltalennolla Helsinkiin.
Amsterdamin yli 400-vuotias kanavakehä kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Se on mielenkiintoista, mutta niin on myös amsterdamilaisen kotiarjen seuraaminen kanavaristeilyllä.
Kanavien varsilla on nimittäin suuri määrä ankkuroituja koteja, joissa arki soljuu eteenpäin kuin ohitse lipuva kanava-alus. Aluksi tuntuu omituiselta - jopa hieman kiuselliselta - katsella parin metrin päästä, miten lapset tekevät ikkunan ääressä läksyjään. Tai töistä kotiin palannut äiti purkaa kauppakasseja jääkaappiin. Valtaosa asukkaista näyttää kuitenkin suhtautuvan tähän eriskummalliseen asuntoesittelyyn amsterdamilaisen mutkattomasti. Ja yksityisyys on onneksi kaikilla käden ulottuvilla niin halutessaan: viuuh ja verhot kiinni!
Kaupunkilomailun ihanuuteen kuuluu paikallisten huikopalojen maistelu nähtävyyksien katselun lomassa. Amsterdamissa välipalavaihtoehdot eivät lopu kesken.
Meillä odotetaan uusia perunoita kuin kuuta nousevaa, mutta Hollannissa kohahdus syntyy kesäkuun alussa vuoden ensimmäisten 'uusien sillien' myötä. Amsterdamissa liputetaan kyllä sillin puolesta muulloinkin, sillä tuota tyypillistä herkkua - silliä suolakurkun ja sipulin kera - on tarjolla lähes joka kulman takana.
Jos raaka kala ei houkuta, voit kokeilla katuruoka-annokseksi myös kibbelingiä, leivitettyjä ja uppopaistettuja kalapaloja, tai seurata hajuaistisi johdatusta lähimpään juustoja tarjoavaan paikkaan. Suosittelemme myös testaamaan siirtomaa-ajan perintönä kaupunkiin rantautuneita indonesialaisia ravintoloita.
Jälkiruoaksi on ehdottomasti otettava stroopwafel, karamellisiirapilla täytetty kaksikerroksinen vohveli, jota hollantilaisempaa herkkua tuskin on olemassakaan. Tai kenties sittenkin on pannenkoek-räiskäleiden aika? Kaloreita ei kannata laskea, saati sitten tuntea huonoa omaatuntoa herkuttelusta. Kyllä sitä sitten taas ehtii palata arkeen kotona.
Kanavien varsien toisiinsa ja eteenpäin nojailevat ja suuri-ikkunaiset talot näyttävät siltä kuin ne kaatuisivat hetkenä minä hyvänsä. Hellyttävällä ulkonäöllä on kuitenkin selityksensä. Taloista perittiin veroa leveyden mukaan. Niinpä talon kokoa oli järkevää kasvattaa ylös- ja sisäänpäin, ja pitää julkisivu mahdollisimman hoikkana. Amsterdamin - ja samalla oletettavasti koko maailman - kapein talo löytyy osoitteesta Singel 7. Talon leveys on yksi metri.
Suuret ikkunat ovat käytännöllisiä muutoissa: harvaan taloon mahtuu kantamaan ovesta sisään leveitä huonekaluja saati flyygeliä. Ikkunan kautta nostaminen onnistuu paljon helpommin. Ja kun julkisivu kallistuu kanavalle, ei se arvokas soittopeli riko niin helposti talon seinää, kun aarretta nostetaan liinoilla ja koukuilla uuteen kotiin.
Jos haluat käydä bongaamassa kaupungin pienimmän talon, suuntaa osoitteeseen Oude Hoogstraat 22. Tuo pikkulapsen mitoissa oleva rakennus on vain 2,2 metriä leveä ja kuusi metriä pitkä. Kasvaakohan se vielä, kun ikää tulee lisää?
Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungissa Dubaissa aistit eksoottista kulttuuria yhdistettynä kansainväliseen tunnelmaan. Täällä kohtaavat vanha arabialainen ja huikea moderni arkkitehtuuri, värikkäät soukit kapeine kujineen ja valtavat ostoskeskukset kansainvälisine liikkeineen sekä vanhat beduiiniperinteet ja nykypäivän uusimmat innovaatiot.
Vaikka Dubai tunnetaan nykyään erityisesti ennätyksellisen suurista ja korkeista rakennuksistaan ja modernista ilmeestään, elää kaupungissa edelleen vahvasti myös perinteinen Lähi-idän kulttuuri. Matkan aikana tutustummekin syvemmin Arabiemiraattien historiaan ja perinteisiin. Kaikkialta maailmasta tuleviin innovaatioihin meidät puolestaan johdattaa vierailu Expo 2020 -maailmannäyttelyssä. Teemme myös päiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa näemme upean Sheikh Zayedin moskeijan sekä Louvre-museon. Matkan päätteeksi ihailemme Dubain kaupunkikuvaa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta käsin.