RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN - LUKIJAMATKAT RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN

RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN 7.-11.5.2023

Elegantti ja boheemi Pariisi kutsuu Rondon lukijoita keväiselle musiikkimatkalle, joka tarjoilee kolme huippuesitystä.

Säveltäjä Thomas Adèsin ja koreografi Wayne McGregorin The Dante Project oli viime vuonna balettimaailman merkittävimpiä uutuuksia. Se sai ylistävät arviot, kun se kantaesitettiin Lontoossa. Kolmiosainen teos kulkee Danten Jumalaisen näytelmän mukaan helvetistä kiirastulen kautta paratiisiin, ja on visuaalisesti häikäisevä ja musiikillisesti vetoava. Adès itse johti Helvetti-osan Radion sinfoniaorkesterin konsertissa viime vuonna. Tuolloin moni kuulija huokaisi, että kunpa näkisi koko baletin. Nyt se on mahdollista, kun maailman parhaisiin kuuluva Pariisin oopperan baletti ottaa sen toisena seurueena ohjelmistoonsa. Myös Wayne McGregor on suomalaisille tuttu – viimeksi hänen teoksensa Tree of Codes nähtiin Helsingin juhlaviikoilla, ja se oli suuri menestys.

Händelin Ariodante on barokkioopperan juhlaa, se sopii erinomaisesti Pariisin oopperan vanhaan, loistokkaaseen Garnier-teatteriin. Esteettisestä tyylistään tunnettu ohjaaja Robert Carsen teki aiemmin Pariisin oopperalle Alcinan. Nyt vuorossa oleva Ariodante on talon kauden tapauksia! Musiikinjohto on Harry Bicketin, ja orkesterina soittaa The English Concert. Päärooleissa laulavat Emily D’Angelo, Olga Kulchynska, Luca Pisaroni ja Christophe Dumaux.

Matkan kolmantena esityksenä kuulemme Pariisin orkesteria akustisesti suurenmoisessa Filharmonian salissa. Orkesterin ylikapellimestarina on uusi suomalainen tähti Klaus Mäkelä, joten nyt on hieno tilaisuus kuulla heidän yhteistyönsä hedelmiä. Ohjelmassa on Shostakovitshin Leningrad-sinfonia ja Rahmaninovin Paganini-rapsodia, solistina pianisti Beatrice Rana.