RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN - LUKIJAMATKAT RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN

RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PARIISIIN 7.-11.5.2023

Elegantti ja boheemi Pariisi kutsuu Rondon lukijoita keväiselle musiikkimatkalle, joka tarjoilee kolme huippuesitystä.

Säveltäjä Thomas Adèsin ja koreografi Wayne McGregorin The Dante Project oli viime vuonna balettimaailman merkittävimpiä uutuuksia. Se sai ylistävät arviot, kun se kantaesitettiin Lontoossa. Kolmiosainen teos kulkee Danten Jumalaisen näytelmän mukaan helvetistä kiirastulen kautta paratiisiin, ja on visuaalisesti häikäisevä ja musiikillisesti vetoava. Adès itse johti Helvetti-osan Radion sinfoniaorkesterin konsertissa viime vuonna. Tuolloin moni kuulija huokaisi, että kunpa näkisi koko baletin. Nyt se on mahdollista, kun maailman parhaisiin kuuluva Pariisin oopperan baletti ottaa sen toisena seurueena ohjelmistoonsa. Myös Wayne McGregor on suomalaisille tuttu – viimeksi hänen teoksensa Tree of Codes nähtiin Helsingin juhlaviikoilla, ja se oli suuri menestys.

Händelin Ariodante on barokkioopperan juhlaa, se sopii erinomaisesti Pariisin oopperan vanhaan, loistokkaaseen Garnier-teatteriin. Esteettisestä tyylistään tunnettu ohjaaja Robert Carsen teki aiemmin Pariisin oopperalle Alcinan. Nyt vuorossa oleva Ariodante on talon kauden tapauksia! Musiikinjohto on Harry Bicketin, ja orkesterina soittaa The English Concert. Päärooleissa laulavat Emily D’Angelo, Olga Kulchynska, Luca Pisaroni ja Christophe Dumaux.

Matkan kolmantena esityksenä kuulemme Pariisin orkesteria akustisesti suurenmoisessa Filharmonian salissa. Orkesterin ylikapellimestarina on uusi suomalainen tähti Klaus Mäkelä, joten nyt on hieno tilaisuus kuulla heidän yhteistyönsä hedelmiä. Ohjelmassa on Shostakovitshin Leningrad-sinfonia ja Rahmaninovin Paganini-rapsodia, solistina pianisti Beatrice Rana.

RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PRAHAAN - LUKIJAMATKAT RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PRAHAAN RONDO-LEHDEN MUSIIKKIMATKA PRAHAAN

RONDO-LEHDEN OOPPERA- JA KONSERTTIMATKA PRAHAAN 13.-16.1.2023
Kysy viimeisiä paikkoja toimistostamme!

Musiikki on aina muodostanut tärkeän osan Tšekin musiikkielämää. Rondon lukijamatka Prahaan antaa mahdollisuuden tutustua Tšekin rikkaaseen musiikkikulttuuriin sen kolmen keskeisen edustajan ohjelmilla. Niissä näkyy sekä korkea kansainvälinen taso että omaperäinen kansallinen kulttuuri.

Tšekin filharmoninen orkesteri kuuluu Euroopan parhaisiin – sen soinnissa yhdistyvät austro-germaaninen kultivoituneisuus ja tšekkiläinen juurevuus. Konsertissamme itävaltalainen Manfred Honeck johtaa Wagner-ohjelman, jossa aikamme suurimpiin baritoneihin kuuluva Matthias Goerne laulaa kohtauksia oopperoista Tristan ja Isolde, Lentävä hollantilainen ja Valkyyria. Lisäksi akustisesti upeassa Rudolfinum-salissa kuullaan Franz Schmidtin neljäs sinfonia.

Prahan Valtionooppera perustettiin 1888 saksalaisena oopperana. Kommunistivallan aikana se toimi Smetana-teatterin nimellä. Kolme vuotta sitten se avattiin remontin jälkeen täydessä loistossaan, ja rikkaasti koristeltu uusrenessanssinen interiööri on Euroopan näyttävimpiä. Avajaisnäytöksenä oli Verdin Rigoletto, joka sai kansainvälisessä lehdistössä ylistävän vastaanoton. Se kuuluu myös matkamme ohjelmaan. Ohjaus on Barbora Horáková Jolyn. Nimiroolin laulaa islantilainen baritoni Olafur Sigurdason. Kapellimestarina on italialainen Vincenzo Milletari.

Kansallisteatteri Národní divadlo on puolestaan pitänyt esillä tšekkiläistä perinnettä, jonka hieno edustaja on Antonin Dvořákin ooppera Paholainen ja Kate. Se on jäänyt säveltäjän suositun Rusalkan varjoon, mutta sen värikkyys ja huumori valloittavat. Josef Kajetán Tylin farssiin perustuvassa oopperassa yhdistyy satumaisuus, folklore ja lyyrinen fantasia.