Kun portugalilaiset tutkimusmatkailijat 1400-luvun alkupuolella rantautuivat sattumalta Madeiralle, he kuvittelivat saapuneensa paratiisiin. Tuntematon saari hurmasi kauneudellaan ja vehreydellään. Tulivuorenpurkauksista syntynyt kelluva puutarha sai nimekseen Madeira, puusaari. Satoja vuosia myöhemmin saaren lumovoima houkuttelee sinua nykypäivän tutkimusmatkalle. Madeiran tunnelmaan ja värikkäänä hehkuvaan luontoon, perinteisiin ja madeiralaiseen elämäntapaan sinut johdattelee saarella asuva oppaamme. Majoitut mukavasti pääkaupungin Funchalin tuntumassa, josta on helppo lähteä löytöretkille kuvauksellisiin kalastajakyliin, dramaattisiin vuorimaisemiin, levadoille sekä lumoaviin puutarhoihin.
Matkaohjelma:
1. päivä Tervetuloa Madeiralle
2. päivä Viehkeä Funchal
3. päivä Vapaapäivä Madeiralla
4. päivä Ihastuttava Itä-Madeira
5. päivä Vapaapäivä tai lisämaksullinen levada
6. päivä Rantalomaa ilman hiekkarantoja
7. päivä Nunnien laakso ja puutarhaloistoa
8. päivä Näkemiin Madeira
AY1731 Helsinki - Funchal 11:55-15:40
AY1732 Funchal - Helsinki 16:40-00:15 (+1)
7 yötä valitsemassasi hotellissa
Aamiainen päivittäin
1 lounas
1 madeiraviinimaistiaiset
Maanantaina saavut Finnairin suoralla reittilennolla Funchaliin, jossa tapaat Madeiralla asuvan oppaamme. Lyhyen lentokenttäkuljetuksen jälkeen majoitut hotelliisi. Levähdystauon jälkeen alkuillasta saat oppaan kaupunkikatsauksessa hyödyllisiä käytännön vinkkejä lomapäiviäsi varten ja kuulet ajankohtaisista tapahtumista.
Madeiran pääkaupunki on saanut nimensä portugalinkielisestä nimestä funcho. Se tarkoittaa fenkolia, jota ensimmäisten uudisasukkaiden saapuessa kasvoi saarella runsain määrin. Tiistaina sinulla on aamupäivä aikaa katsastaa hotellisi lähiympäristön tarjontaa. Iltapäivällä lähdemme yhdessä tutustumaan Funchaliin bussilla ja kävellen. Non 4 tunnin mittaisen retken aikana näemme Vanhankaupungin tärkeimmät nähtävyydet: kauppahallin, tuomiokirkon ja huvivenesataman risteilyaluksineen sekä kävelemme Vanhankaupungin mukulakivikatuja. Vanhassakaupungissa astumme köysiratavaunun kyytiin. Upeiden kaupunkinäkymien saattelemana nousemme noin 550 m merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan Monten kylään, joka on itse asiassa yksi Funchalin kaupunginosista. Vierailemme Kaarle I:n hautakirkossa Nossa Senhora do Montessa, josta laskeudumme jyrkkiä portaita pitkin korikelkka-asemalle. Englanninkielistä nimeä toboggan kantava kelkka on ainoa edelleen käytössä olevista ns. vanhoista kulkuneuvoista. Aikataulun salliessa, halukkaat voivat huristella takaisin Funchaliin kahden istuttavien kelkkojen kyydissä. Kelkka-ajelu on lisämaksullinen ja maksetaan paikan päällä. Bussi noutaa kelkkailijat ajelun päätepaikasta Madeiran kuuluisin juoma on saaren oma madeiraviini, jota on neljää eri makeutta. Madeiraviinin kerrotaan syntyneen sattumalta laivan ruumassa, jossa pitkän merimatkan aikana pilaantumisen sijaan viini vain parani. Päätämme retken paikalliselle viinitehtaalle, jossa maistelemme erilaisia madeiraviinilaatuja ja kuulemme lisää viinin vaiheista sekä valmistuksesta.
Keskiviikko on varattu kokonaan omalle ohjelmallesi. Madeiran noin 270 000 asukkaasta noin puolet asuu Funchalissa. Keskusta ei ole kovin suuri ja parhaiten siihen tutustut kävellen. Sataman aallonmurtajalla, Ilhéu da Pontinhalla voit käydä ihailemassa kuvauksellisia näkymiä kaupunkiin ja ympäröiville vuorille. Pääkatua Avenida Arriagaa pitkin päädyt Funchalin tunnetuimmalle nähtävyydelle, Sén tuomiokirkolle, jonka tuntumassa on useita mielenkiintoisia pikkumuseoita
Hotellialueen suuret ostoskeskukset tarjoavat helpotusta ostosnälkään. Pikkuputiikeista pitävä suunnistaa Funchalin keskustaan, jossa on lukematon määrä pieniä erikoisliikkeitä. Kaupunkikuvassa käsityöperinteet ovat hyvin esillä, kauniita koruommeltuja pöytäliinoja ja vaatteita myydään monissa Vanhankaupungin liikkeissä. Suosittuja tuliaisia ovat koruommeltyöt, koripunostyöt, käsinmaalatut keramiikkaesineet sekä tietysti madeiraviini.
Museoiden ystäville suosittelemme esimerkiksi Sisustustaiteen museota tai Koruommel- ja seinävaatemuseota. Jos uppoudut mielelläsi historiaan, Madeiran historian keskus Story Center on juuri oikea paikka sinulle.
Meren herkut hallitsevat ravintoloiden ruokalistoja. Maista paikallista erikoisuutta, ankeriasta muistuttavaa espada-kalaa. Myös tonnikala, katkaravut ja simpukat ovat suosittuja. Liharuokien ystävä tilaa ehkä espetadaa, laakeripuutulella grillattua ja varrastettua häränlihaa. Illallisen voit nauttia myös kaihoisaa fado-laulua kuunnellen – yksi suosituimmista fado-ravintoloista on keskustassa sijaitseva pieni Sabor a Fado.
Torstain kokopäiväretkemme tutustuttaa sinut Madeiran vehreisiin Itäosiin. Aloitamme ajamalla Funchalista sisämaahan pitkin mutkittelevaa vuoristotietä. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Terreiro da Lutan näköalapaikka, jossa upeiden maisemien lisäksi näemme I maailmansodassa tapahtuneen sukellusvenehyökkäyksen muistoksi pystytetyn ”Nossa Senhora da Paz -muistomerkin. Jatkamme matkaa yli 1800 m korkeuteen nousevalle Pico do Arieirolle. Täältä Madeiran kolmanneksi korkeimmalta huipulta aukeavat upeat näkymät ympäröiville vuorille ja kirkkaalla ilmalla aina merelle asti. Ribeiro Frion kylässä tutustumme kylän kauniiseen puutarhaan ja teemme myös pienen noin tunnin mittaisen (n. 3 km) kävelyn ja ihailemme vehreitä vuoristomaisemia. Iltapäivällä saavumme Santanan kylään, joka tunnetaan kolmion mallisista, savesta rakennetuista, olkikattoisista pikkutaloistaan. Paikallisessa ravintolassa nautitun lounaan jälkeen aloitamme paluun Funchaliin. Matkalla pysähdymme vielä Santo da Serran pikkukaupungissa, jossa on teemme lyhyen kävelyn perinteiseen "Quinta" puutarhaan. Funchaliin palaamme myöhään iltapäivällä.
Madeiran levada-kastelukanavien historia yltää lähes yhtä pitkälle kuin saarella on ollut asutusta. Ensimmäiset levadat rakennettiin jo 1400-luvulla ja siitä lähtien niiden avulla on huolehdittu viljelysten vedensaannista. Kanavien huoltoa helpottamaan niiden viereen rakennettiin polkuja, jotka nykyisin tarjoavat mahtavat puitteet saareen ja sen luontoon tutustumiseen. Perjantaina sinulla on mahdollisuus osallistua n. kuuden kilometrin pituiselle levadakävelylle. Referta-niminen reitti kulkee pohjoisrannikon Porto da Cruzin kylän ylärinteillä. Näemme paikallista Madeiralaista maalaiselämää, viljelyterasseja, vehreitä rinteitä. Reittimme kulkee ensin levadan vartta ja lopuksi laskeudumme alamäkeä Porto da Cruzin kylänraitille. Kävelyn pituus n. 6 km. Matkan varrella nautitun kevyen keittolounaan jälkeen palaamme Funchaliin.
patikointiretken hinta 60 €/hlö, kesto n. 4 t
Lauantai on varattu kokonaan omalle ohjelmallesi. Kaupat ja kauppahalli pitävät ovensa avoinna vielä aamupäivän ja kauppakeskukset, museot sekä keskustan monet kauniit puistot vielä iltapäivän. Madeiralla ei ole varsinaisia hiekkarantoja, mutta se ei estä aurinkoloman viettoa. Useimmilla hotelleilla on hyvät uima-allasalueet ja kaupungissa on muutama pieni laavahiekkainen ranta. Parhaat uintimahdollisuudet ovat merivesialtaissa, joita Funchalissa on neljä.
Sunnuntaina aamupäivällä ajamme hieman Funchalin ulkopuolelle. Matkan ohjelmallisen osuuden päätteeksi luomme vielä silmäyksen Madeiran uskomattomaan luontoon. Ensimmäinen etappimme on Pico dos Barcelosin näköalapaikka, josta voit ihailla upeita näkymiä alas Funchaliin. Täältä jatkamme noin 1092 m korkeuteen Eira do Serradolle – ympäröivien vuorten ja niiden välissä lepäävän Nunnien laakson kauneus on mykistävä.
Luonnon muovaamista maisemista viemme sinut Funchalin kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa näet kaupunkia taas hieman eri näkökulmasta. Täällä tutustut saaren omaan ainutlaatuiseen kasvillisuuteen sekä eksoottisiin, muualta tuotuihin värikkäisiin kasveihin. Ne viihtyvät puutarhassa yhtä mainiosti kuin koko saarella. Mikä mainio paikka retken päätöskohteeksi Madeiran kelluvassa puutarhassa!
Maanantaina oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellista Funchalin lentokentälle, josta palaat Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.
Madeiralla on viljelty viiniköynnöksiä 1400-luvulta lähtien, ja saaren ensimmäinen laatuviini julistettiin virallisesti syntyneeksi jo vuonna 1455.
Purjelaiva-aikakaudella madeiralaista viiniä käytettiin aluksissa paarlastina purjelaivojen seilatessa Intiaan ja Etelä-Amerikkaan. Huomattiin, että toisin kuin muut viinit, madeira ei pilaantunut hautuessaan hitaasti tropiikin lämmössä. Itse asiassa sen maku jalostui pitkien laivamatkojen aikana.
Tiede ja teknologia ovat korvanneet purjelaivamatkat, mutta lämmittäminen kuuluu edelleenkin madeiraviinin valmistusprosessiin. Kenties siksi madeira sopii erityisen hyvin myös ruoanlaittoon: se on kuin kotonaan – tai siis laivassaan – kastikkeissa, joita on haudutettu pitkään miedolla lämmöllä.
Monet laadukkaat asiat tarvitsevat kypsyäkseen aikaa ja miellyttävää lämpöä. Juuri samoja tekijöitä, joita me matkailijat arvostamme lomillamme, vai mitä?
Yleinen käsitys on, että Madeira on yksittäinen saari Atlantin syleilyssä. Se ei kuitenkaan elele sinkkuna, vaan kuuluu seitsemän tuliperäisen saaren perheeseen. Näistä vain kaksi on asuttuja: Madeira ja Porto Santo.
Porto Santon saaren tunnetuin asukas lienee Kristoffer Kolumbus. Hän saapui Madeiralle 1470-luvulla aikomuksenaan ostaa sokeria. Kauppoja ei syntynyt, mutta kohtalo sitoi kuitenkin Kolumbuksen Madeiran saariryhmään. Tutkimusmatkailija nimittäin purjehti avioliiton satamaan Porto Santolta kotoisin olevan Felipa Monizin kanssa ja muutti asumaan vaimonsa kotisaarelle.
Madeiran saariin ja alueen lukuisiin luotoihin liittyy runsaasti legendoja. Joku saari on kadonnut hetkessä meren pinnan alle ja joku toinen ilmestynyt yhden yön aikana. Värikkäissä kertomuksissa seikkailevat niin ritarit, kuninkaat kuin katolisen kirkon pyhimykset. Heikoimpia saattaa jo hengästyttää juonen käänteitä kuunnellessaan.
Olipa saariperheen todellinen menneisyys sitten ihan mitä tahansa, sitä ei ainakaan voi moittia mielikuvituksen puutteesta. Sen verran sähäköitä juttuja tästä tuliperäisestä saaristosta edelleenkin liikkuu.
Tarinoiden lisäksi väriä Madeiralle loihtii sen upea kasvillisuus. Saari on biodiversiteetiltään valtavan rikas, ja lähes 2/3 sen pinta-alasta on luonnonpuistoa. Ei ihme, että Madeiraa kutsutaan monien muiden lempinimien ohella myös kelluvaksi kukkaruukuksi.
Lukuisat puistot ja puutarhat ja muodostavat saarelle ainutlaatuisen kasvien valtakunnan, jonka hallitsijana toimii Madeiran antelias luontoäiti. ”Flower power” vaikuttaa tehokkaasti. Luonnon muovaaman maiseman katselu rauhoittaa lomalaisen mieltä ja saa jatkamaan kävelylenkkiä ihan huomaamatta ”vielä tuon upean kukan luokse”. Kuinka monen kukan bongauskävely sinua tänään odottaakaan – viidenkymmenen, sadan vai kahdensadan? Ja huomenna tietenkin uudestaan!
Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungissa Dubaissa aistit eksoottista kulttuuria yhdistettynä kansainväliseen tunnelmaan. Täällä kohtaavat vanha arabialainen ja huikea moderni arkkitehtuuri, värikkäät soukit kapeine kujineen ja valtavat ostoskeskukset kansainvälisine liikkeineen sekä vanhat beduiiniperinteet ja nykypäivän uusimmat innovaatiot.
Vaikka Dubai tunnetaan nykyään erityisesti ennätyksellisen suurista ja korkeista rakennuksistaan ja modernista ilmeestään, elää kaupungissa edelleen vahvasti myös perinteinen Lähi-idän kulttuuri. Matkan aikana tutustummekin syvemmin Arabiemiraattien historiaan ja perinteisiin. Kaikkialta maailmasta tuleviin innovaatioihin meidät puolestaan johdattaa vierailu Expo 2020 -maailmannäyttelyssä. Teemme myös päiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa näemme upean Sheikh Zayedin moskeijan sekä Louvre-museon. Matkan päätteeksi ihailemme Dubain kaupunkikuvaa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta käsin.