Vanhankaupungin hurmaava katukuva viettelee kokeneenkin kaupunkimatkailijan. Eläväinen Krakova on kiinnostava sekoitus historiaa ja monitasoista kulttuuria. Kymmenet kirkontornit muistuttavat kirkon keskeisestä merkityksestä nykypäivän puolalaisille. Yliopistokaupunki Krakova on satojen vuosien ajan houkutellut opiskelijoita, jotka nykyisinkin tuovat omat värikkään lisänsä kaupunkikuvaan. Hienojen nähtävyyksien, perinteikkään kahvilakulttuurin sekä ystävällisten puolalaisten ansiosta Krakovan suosio säilyy vuodesta toiseen.
Matkaohjelma:
1. päivä Tervetuloa Krakovaan
2. päivä Krakova, Puolan lämmin sydän
3. päivä Auschwitz-Birkenau
4. päivä Wawelin katedraali
5. päivä Wieliczkan suolakaivos ja kotimatka
AY1163 Helsinki - Krakova 17:10-18:10 (kesäkuu-syyskuu)
AY1163 Helsinki - Krakova 19:15-20:15 (lokakuu)
AY1164 Krakova - Helsinki 18:55-21:50
Sunnuntai-iltana saavut Finnairin suoralla reittilennolla Krakovaan, jossa suomenkielinen oppaamme toivottaa sinut tervetulleeksi. Lentoasemalta kuljetus Wyspianski-hotelliin ja majoittuminen. Oppaan vinkkien avulla löydät sopivan illallisravintolan hotellisi läheisyydestä.
Maanantaiaamuna lähdet oppaamme kanssa Vanhaankaupungin kävelykierrokselle, jonka aikana kuljemme pitkin viehättäviä mukulakivikatuja ja ihailemme vanhaa arkkitehtuuria. Näemme mm. monia kirkkoja ja yliopiston rakennuksia sekä Florianin portin, jonka kautta kuningas aikanaan saapui Krakovaan. Porttia ympäröi edelleenkin jykevä muuri. Matkailijan kannalta Krakovan Vanhakaupunki on käytännöllinen: osa kaduista on kokonaan rauhoitettu liikenteeltä, joten nähtävyyksiä voit ihailla rauhassa kävellen. Sen aukio, Rynek Głowny, on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista torikokonaisuuksista. Aukiota hallitsevat Verkahalli sekä kaunis Neitsyt Marian kirkko kuuluisine alttaritauluineen. Kirkon tornista päivittäin tasatunnein kantautuva Hejnał-trumpettisoolo on kaupungin tunnus. Kierroksen päätteeksi nautimme lounaan tunnelmallisessa ravintolassa.
Tiistain retkemme suuntautuu 70 km päässä Krakovasta sijaitsevaan Oświęcimin eli Auschwitzin keskitysleirimuseoon, joka puhuu omaa korutonta kieltään lähihistoriamme synkästä ajanjaksosta. Opastetun kierroksen aikana kuulemme tämän kuolemantehtaaksikin kutsutun leirin toiminnasta. Sen tiiliparakkeihin koottu näyttely kertoo leirin tapahtumista ja vankien karusta elämästä. Käymme myös Auschwitz II eli Birkenaun tuhoamisleirillä, Brzezinkan kylässä, noin 3 km päässä Auschwitzin pääleiristä.
Keskiviikkona tutustumme Wawelin kukkulaan ja kukkulalla sijaitsevaan 1300-luvulla rakennettuun Wawelin katedraaliin, joka on yksi Krakovan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Katedraaliin ja sen kryptaan on haudattu suuri osa Puolan entisistä hallitsijoista. Vierailemme myös kultakattoisessa Sigismund-kappelissa. Päivää voit jatkaa esimerkiksi Krakovan yliopiston keskiaikaisessa päärakennuksessa Collegium Maiuksessa, jossa sijaitsee yliopiston museo. Kasimir Suuri perusti Euroopan kolmanneksi vanhimman yliopiston Krakovaan jo vuonna 1364, ja yliopisto on toiminut keskeytyksettä avaamisestaan lähtien. Collegium Maiuksen sisäpiha on varmastikin yksi Krakovan kauneimmista. Sen poikki ovat kulkeneet lukuisia kertoja myös yliopiston kuuluisimmat opiskelijat Nikolaus Kopernikus ja Paavi Johannes Paavali II. Myös Marie Curie haki aikanaan opiskelupaikkaa tästä maineikkaasta yliopistosta, mutta sitä ei myönnetty hänelle hänen sukupuolensa vuoksi. Yliopiston museossa sinulle avataan mm. menneiden vuosisatojen astronomian ja maantieteen tutkimuksen kiehtovia saloja. Voit ihailla myös vuodelta 1510 peräisin olevaa karttapalloa: ensimmäistä, johon on merkitty Amerikka. Lisäksi näet mm. luentosaleja, professoreiden tiloja ja kirjaston - sekä sittemmin kuuluisiksi tulleiden opiskelijoiden antamia lahjoja entiselle opinahjolleen.
Kotiinlähtöpäivän retkikohteenamme on Wieliczkan suolakaivos. Retkellä pääset sukeltamaan kanssamme taianomaiseen maanalaiseen maailmaan, joka syvimmillään ulottuu yli 300 metriä maanpinnan alapuolelle. Krakovan kupeessa sijaitseva suolakaivos on vetänyt puoleensa matkailijoita ja kuuluisia vierailijoita kautta vuosisatojen Kopernikuksesta Goetheen ja Humboldtista Paavi Johannes Paavali II:een. Kaivoksen vertaista käyntikohdetta et löydä muualta. Kuljemme käytäväverkostossa ja näemme suolasta tehtyjä taidokkaita patsaita ja saleja. Käymme myös Pyhän Kingan kappelissa, suuressa maanalaisessa kirkossa, jonka kristallikruunut ja alttaritaulut on tehty suolasta. Kaivoksen kauneudesta ja sen parantavan ilman vaikutuksesta nautittuamme, kuljetus lentoasemalle, josta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.
Maitobaari eli bar mleczny on käsite, joka on itse koettava. Et ole tutustunut puolalaiseen ruokakulttuuriin, ellet ole vieraillut sellaisessa.
Älä hätkähdä kadulle saakka ulottuvaa jonoa, vaan liity rohkeasti sen jatkoksi taideopiskelijoiden, eläkeläisrouvien ja liikemiesten joukkoon. Tilaushetkellä on oltava ripeä. Osoita sormella kaikkea sitä mitä haluat, ja saat sekunneissa tarjottimesi täyteen edullista kotiruokaa. Syödessäsi voit kiitellä Krakovan linnasta Suomeen lähtenyttä Katariina Jagellonicaa. Hän nimittäin kohensi ruokailutapojamme tuomalla mukanaan haarukan.
Tuoteasiantuntijamme Piipi palaa muistoissaan usein talviseen Krakovaan, jossa hän oli opintomatkalla. ”Oli kuulaan kaunis, kirpeä talvipäivän aamu ja ilmassa ihana tuoksu. Rakastan heräämässä olevia kaupunkeja, ja halusin ottaa tuosta aamusta kaiken irti. Niinpä päätin aloittaa päiväni kävelyn sijaan hevoskärryajelulla”, Piipi kertoo.
Hän hyppäsi Vanhankaupungin aukion laidalla asiakkaita odottelevien hevoskärryjen kyytiin. Kuljettajana oli hurmaava vanha puolalainen herrasmies, joka ojensi heti Piipille lämpimiä vällyjä ja lähti viemään häntä kierrokselle mukulakivikujille. Hevosten kavioiden kopse täydensi tuon täydellisyyttä hipovan tunnelman. ”Aistin kaupunkia ja nautin”, Piipi muistelee.
Myös tuotantopäällikkömme Kirsi palaa mielellään ajatuksissaan erääseen Krakovan työmatkaansa. ”Oli alkava kevät ja takana kiireinen työpäivä. Matkalla takaisin hotelliin istahdin hetkeksi penkille Planty-puistossa. Puut olivat hiirenkorvilla ja tuoksui keväälle. Viereisellä penkillä istui haitarinsoittaja, joka taikoi soittimestaan lepohetkeni kruunaavia kauniita säveliä. Miehen koira kuunteli isäntänsä soittoa pää kallellaan”, Kirsi kuvailee. ”Tuolla hetkellä ajattelin, että jos matkailijalla ovat asiat näin hyvin tässä kaupungissa, on varmasti myös sen asukkailla hyvä olla. Jatkoin iloisella mielellä matkaa hotelliini.”
Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungissa Dubaissa aistit eksoottista kulttuuria yhdistettynä kansainväliseen tunnelmaan. Täällä kohtaavat vanha arabialainen ja huikea moderni arkkitehtuuri, värikkäät soukit kapeine kujineen ja valtavat ostoskeskukset kansainvälisine liikkeineen sekä vanhat beduiiniperinteet ja nykypäivän uusimmat innovaatiot.
Vaikka Dubai tunnetaan nykyään erityisesti ennätyksellisen suurista ja korkeista rakennuksistaan ja modernista ilmeestään, elää kaupungissa edelleen vahvasti myös perinteinen Lähi-idän kulttuuri. Matkan aikana tutustummekin syvemmin Arabiemiraattien historiaan ja perinteisiin. Kaikkialta maailmasta tuleviin innovaatioihin meidät puolestaan johdattaa vierailu Expo 2020 -maailmannäyttelyssä. Teemme myös päiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa näemme upean Sheikh Zayedin moskeijan sekä Louvre-museon. Matkan päätteeksi ihailemme Dubain kaupunkikuvaa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta käsin.