Alicante OK-Matkojen tapaan tarkoittaa vaivatonta kaupunkilomailua yhdistettynä Välimerelliseen rantalomailuun. Kaikki on kätesi ulottuvilla, maistuvia tapaksia tarjoilevat ravintolat, aurinkoiset terassit, laadukkaiden pikkuliikkeiden ostoskadut ja viehättävä rantapromenadi. Alicanten lisäksi pääset tutustumaan mielenkiintoiseen Valenciaan, pittoreskiin vuoristokaupunki Guadalestiin sekä alueen viininvalmistuksen saloihin.
Matkaohjelma:
1. päivä Tervetuloa Alicanteen
2. päivä Aurinkoinen Alicante
3. päivä Maalauksellinen Guadelestin vuoristokylä
4. päivä Vastakohtien Valencia
5. päivä Alicante kuten haluat
6. päivä Casa Sisilian viinitila ja kotimatka
D8 5421 Helsinki – Alicante 11:55 – 15:20
D8 2913 Alicante – Helsinki 20:05 – 01:20(+1)
5 yötä Alicante: Occidental Alicante ****
Lentokenttäkuljetukset sekä kaikki matkaohjelman mukaiset muut kuljetukset
Aamiainen päivittäin
2 lounasta
1 illallinen
1 viinimaistiaiset
Perjantaina saavut Norwegianin suoralla reittilennolla Alicanteen, jossa tapaat suomenkielisen oppaamme. Ajamme bussilla Alicanten keskustaan ja Occidental Alicante -hotelliin, jonne jätämme matkatavarat. Tervetuloillallista nautimme hotellin lähellä sijaitsevassa ravintolassa ja opas kertoo samalla vinkkejä lomapäivien varalle.
Alicanten sijainti Välimeren rannalla Costa Blancalla takaa runsaasti aurinkoisia päiviä eikä kaupungin lempinimi Lucentum eli Valon kaupunki ole kaukaa haettu. Lauantaiaamuna lähdemme kävelykierrokselle Alicanten viehättävään keskustaan. Tutuiksi tulevat mm. palmukatu, kaupungintalo, vanhakaupunki sekä ranta-alue. Vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan: varsinaiseen Vanhaankaupunkiin, joka tunnetaan nimillä El Barrio taikka Casco Antiguo, ja osaan nimeltä Barrio de Santa Cruz. Täältä löytyy pieniä putiikkeja sekä paljon tapas baareja, ravintoloita ja yöelämää. Alicanten merkittävin nähtävyys on suuri, 166 metriä korkean Benacantil-vuoren päällä oleva Santa Bàrbaran linnake. Linnake näkyy lähes kaikkialle Alicantessa ja useimmat kaupungissa lomailevat käyvät ylhäällä ihailemassa upeita näköaloja. Linnakkeen tiloissa toimii myös kaupunginmuseo, jossa voi tutustua Alicanten historiaan ja nykypäivään. Maurien vallan aikana rakennetun linnakkeen historia on pitkä ja värikäs. Sieltä hallitsivat monet eri armeijat: Alfonso X Viisas, aragonialaiset, ranskalaiset ja englantilaiset. 1700-luvulta lähtien linnake ei enää ollut sotilaallisesti tärkeä tukikohta, vaan sitä käytettiin mm. vankilana. Pitkän aikaa linnake oli täysin tyhjänä ja hylättynä, ja vasta vuonna 1963 se avattiin yleisölle. Silloin ylösnousua helpottamaan rakennettiin kaksi hissiä. Kävelykierroksen päätteeksi voitkin halutessasi nousta hissillä ylös linnoitukselle, jonka näköalatasanteelta avautuu häikäisevä näkymä Alicanten kaupunkiin, huvivenesatamaan, hienohiekkaiselle uimarannalle ja kauas Välimerelle. Alas voi tulla joko kävellen tai pikkubussilla, joka kulkee linnakkeen ja Arkeologisen museon, MARQ:in välillä.
Sunnuntain puolipäiväretkellä tutustumme viehättävään, maalaukselliseen vuoristokylään Guadalestiin, virallisesti El Castell de Guadalest, joka on yksi Costa Blancan suosituimpia nähtävyyksiä. Kylä sijaitsee 22 km päässä rannikosta, ylhäällä kalliolla ikään kuin vartioiden aluetta. Korkeimmalla kukkulalla kohoaa keskiaikainen puolustuslinnoitus, joka on peräisin islamilaiselta ajalta. Linnoitus on kärsinyt vaurioita useassa maanjäristyksessä sekä historian aikana käydyissä sodissa. Vaikka kylässä on vain 200 asukasta, se on täynnä värikästä elämää. Kylässä on useita idyllisiä, pieniä kahviloita, ravintoloita ja käsityölaispajoja sekä kokoonsa nähden paljon museoita; mm. Euroopan ainut pippuri- ja suolapurkkimuseo, nukketalo- ja jouluseimimuseo, mikro-miniatyyrimuseo, Ordoño -museo sekä etnografinen museo. Retken aikana teemme opastetun kävelykierroksen kylän ja linnoituksen alueella. Ennen paluuta Alicanteen jää omaa aikaa tutkia kylän putiikkeja ja museoita sekä käydä kahvilla.
Noin 180 km Alicanten pohjoispuolella sijaitseva Valencia on Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijoittuu melko keskelle Espanjan Välimeren puoleista rannikkoa ja sen edustalla avautuu Valencian lahti. Kaupunki on tyypillinen Välimeren kaupunki ja sen kulttuuri periytyy vanhasta roomalaisajan Mare Nostrumista. Maanantain kokopäiväretkellä tutustumme tähän vastakohtien kaupunkiin, joka edustaa sekä pysyvyyttä että perinteitä. Mielivaltaisesti puikkelehtivilla kadunpätkillä ja aukioilla voi aistia kahden tuhannen vuoden takaista historiaa. Kaupungissa näkyy rikas maurilainen perintö ja legendaarisen espanjalaisen kansallissankari El Cid´in jättämä jälki. Valenciassa on kuitenkin tapahtunut valtavasti muutoksia viime vuosikymmenen aikana. Huikein hanke löytyy Vanhankaupungin ulkopuolelta, puistoalueeksi muutetun Turiajoen kuivuneesta uomasta. Sinne kohonnut Tieteiden ja taiteiden kaupunki, Ciudad de las Artes y Ciencias, on lähes epätodellinen näky. Ajamme Valenciaan rantatien kautta ja näemme matkalla monia Kaakkois-Espanjan rantakaupunkeja. Saavuttuamme Valenciaan aloitamme bussikierroksella, jonka aikana näet kaupungin tärkeimmät nähtävyydet; Ciudad de las Artes y las Ciencias -taiteen ja tieteen kaupungin, Valencian oopperatalon sekä Palau de la Musica -musiikkitalon, Museo de Bellas Artes -kaunotaiteenmuseon, Campo de Mestalla -jalkapallostadionin, La Marinan satama-alueen sekä Malvarrossan ranta-alueen. Bussikierroksen jälkeen tutustumme kävellen Valencian vanhaan, historialliseen kaupunginosaan El Carmeniin. Päivän aikana nautimme yhteisen lounaan ja takaisin Alicanteen palaamme vasta illansuussa
Tiistaina sinulla on koko päivä aikaa omalle ohjelmallesi. Auringon ystävät voivat suunnata Playa del Postiguet -rannalle, jonka kilometrin pituinen hiekkaranta on yksi Euroopan upeimpia hienohiekkaisia kaupunkirantoja. Sen edustalla kulkee kävelypromenadi, jonka varrella on terasseja ja penkkejä, joille voi istahtaa hetkeksi ihailemaan näkymiä rannalta kohti Benacantil-vuorta ja sen huipulla olevaa Santa Barbáran linnaketta. Parhaat ostoskadut löytyvät aseman ympäristöstä. Frederico de Soto – bulevardi ja sen sivukatu Avenida Maisonnave ovat monipuolisia ostoskatuja. Täältä löytyvät myös El Corte Inglés -tavaratalot. Kannattaa myös vierailla Alicanten kauppahallissa – jo pelkästään Art Deco -tyylinen rakennus on näkemisen arvoinen. Jos haluaa lähteä Alicanten ulkopuolelle, kannattaa hypätä esim. L1 raitiovaunuun. Se kulkee Luceros-aukiolta aina Benidormiin asti ja välille jää monta mukavaa pikkukylää. Näistä esim. Villajoyosa on käymisen arvoinen rantakaupunki värikkäine taloineen ja pikkukujineen. Ja löytyypä täältä myös jokaisen makeanystävän lempipaikka – suklaamuseo!
Keskiviikkona luovutamme huoneet ja otamme matkatavarat mukaan bussiin. Ajamme n. 35 minuuttia rannikolta sisämaahan Noveldan pikkukaupunkiin, joka tunnetaan Santa Maria Magdalenan pyhäköstä. Katalonialaisen modernistinen pyhäkkö rakennettiin kuuluisan arkkitehti Antonio Gaudín innoittamana. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1918, mutta työ saatiin lopullisesti päätökseen vasta vuonna 1946. Pyhäkkövierailun jälkeen jatkamme kohti Casa Sisilian viinitilaa. Uskotaan, että jo foinikialaiset olisivat kuudennella vuosisadalla eKr. tuoneet viiniköynnöksen Alicanteen alueelle. Viininviljelyn taito ja ”teollistaminen” tapahtui kuitenkin roomalaisten saapuessa toisella vuosisadalla eKr. Roomalaiset olivat suuria rypäleenviljelijöitä, ja heidän vaikutuksensa ansiosta viinejä alettiin tuottaa myös vientiin. Marques de Romana perusti vuonna 1707 ensimmäisen viinitilan Alicanten maakuntaan Noveldan kylän liepeille. Arias-niminen perhe osti tilan vuonna 1984 ja he aloittivat kunnianhimoisen viininvalmistusprojektin. Tämän seurauksena, yhdistelemällä perinteitä ja modernia viinintuotantoa, he ovat tehneet Cesilia-viineistään Välimeren symbolin. Vuodesta 2009 lähtien Casa Sicilia on tuottanut ekologisia ja ympäristön huomioon ottavia viinejä. Viinitarhalla ei käytetä synteettisiä tai kemiallisia tuotteita ja tuloksena saadut viinit ovat näin terveellisempiä ja laadukkaampia. Vierailemme viinitarhalla, La Romanan markiiseille kuuluvassa vanhassa maalaistalossa sekä itse viinin valmistamossa. Kuulemme talon ja viinitarhojen historiasta sekä viinien valmistusprosessista. Kierroksen jälkeen maistelemme tilan viinejä ravintolan kuistilla, josta aukeavat kauniit maalaismaisemat Santa Maria Magdalenan pyhäkölle. Ennen kuin suuntaamme lentokentälle nautimme vielä yhteisen lounaan. Mielenkiintoisen viinitilavierailun lopuksi kuljetus Alicanten lentoasemalle, josta Norwegianin iltalento Helsinkiin.
Roomalaiset valloittivat Alicanten kaupungin sen perustaneilta kreikkalaisilta ja antoivat sille nimen Lucentum eli Valon kaupunki. Nimi on jäänyt elämään ja sitä pidetään edelleenkin Alicanten ”virallisena” lempinimenä. Nimi Alicante juontaa juurensa maurilaisesta Al-Laqantista, jota muistuttaa myös kaupungin valenciankielinen nimi Alacant. Näin siis virallisen historian mukaan. Tunnetun legendan mukaan tarina menee kuitenkin toisin:
Nykyisen Alicanten kaupungin alueella asui mahtava kalifi. Kaunein hänen tyttäristään oli prinsessa nimeltään Cántara, jolta ei luonnollisesti puuttunut sulhasehdokkaita. Tyttären suosiosta kilpailivat erityisesti sotataidoistaan tunnettu kenraali Almanzor ja aatelisperheen komea poika Ali. Koska Cántara ei osannut tehdä valintaa heidän välillään, kekseliäs kalifi sai ajatuksen kilpailuttaa ehdokkaita. Kilpailun voittaja saisi prinsessan omakseen.
Almanzorin tehtävänä oli matkustaa Intiaan hakemaan silkkiä ja mausteita tuliaisiksi. Alin tehtävänä oli kaivauttaa kanava, jotta kaupunkiin saataisiin vuorilta puhdasta vettä.
Ali aloitti kaivuutyöt, mutta homma ei juuri edistynyt koska hän ei malttanut pysyä poissa prinsessan luota. Ali lauloi, kirjoitteli ja lausui runoja prinsessalle töiden tekemisen sijasta. Cántara rakastui syvästi Aliin ja halusi ehdottomasti mennä naimisiin hänen kanssaan.
Almanzor kuitenkin palasi Intiasta ja toi tuliaisiksi tehtävänsä mukaisesti silkkiä ja mausteita. Hän voitti kilpailun ja prinsessan, koska Ali ei ollut suoriutunut tehtävästään. Tappiosta murtunut onneton Ali heittäytyi rotkoon. Prinsessa Cántara vaipui epätoivoon Alin kuolemasta ja päätyi lopulta tekemään itsemurhan hyppäämällä kotilinnansa tornista. Kaupungin asukkaat järkyttyivät syvästi nuorten kohtalosta ja päättivät muuttaa kaupunkinsa nimen el Alcántaraksi, josta myöhemmin tuli Alicante.
Espanjalaisista ruoista puhuttaessa, useimmille tulee mieleen paella. Se on alun perin lähtöisin Valencian alueelta ja paella onkin Alicantessa ylpeyden asia, johon suhtaudutaan vakavasti ja kunnioituksella. Paellaa on yhtä monta muunnelmaa kuin kokkeja, ja monet väittävät, että juuri heidän reseptinsä on se kaikista aidoin ja parhaimman makuinen. Paella oli alun perin maatyöläisten ruokaa, jota keitettiin suuressa metallipannussa pellon laidalla lounasaikaan. Ruokaan lisättiin kaikkea mitä riisipelloilta sattui löytymään: tomaatteja, sipulia, etanoita ja parhaassa tapauksessa kiinni saatu kani tai ankka. Merenelävät, joista paella nykyään tunnetaan, löysivät tiensä mukaan vasta paljon myöhemmin. Perinteisesti paella myös syötiin suoraan pannulta jokaisen syöjän omalla puulusikalla.
Asiaan vihkiytymätöntä matkailijaa saattaa sekoittaa, että Valenciassa paellaa kutsutaan sanalla arroz eli riisi. Sana la paella tarkoittaa valmistukseen käytettävää pannua. Arroceria taasen tarkoittaa yleensä merenantimiin erikoistunutta ravintolaa, joka luonnollisesti tarjoilee erityyppisiä paelloja moneen eri makuun.
Paikallisia erikoisuuksia ovat mm. arros abanda (äyriäisriisi), arros ambanda costra (liha-makkarariisi) ja arroz en caldero (kala-äyriäisriisi). Hieman luksusta paellaan tekevät bogavante (hummeri) tai cigala (keisarihummeri). Kokonaan eri asia onkin sitten fideuà, jossa riisi on korvattu pienillä spagetin pätkillä. Olisikohan tämä ”rakettispagetti” versio kehitetty alun perin lapsia varten?
Costa Blancan nimi juontaan juurensa 1950-luvun loppuun, jolloin se kehitettiin markkinointinimeksi, jota British European Airways käytti, kun se aloitti lentonsa Lontoon ja Valencian välillä vuonna 1957. Nimi kuvastaa hyvin tätä yli 200 km pitkää Välimeren rannikkoa, jolta löytyy hämmästyttävät 170 rantaa aina Benidormista Alicanten kautta Torreviejaan asti.
Suosituin Alicanten rannoista on Postiguetin ranta aivan satama-alueen vieressä. Ei kuitenkaan kannata pelästyä veneiden ja laivojen läheisyyttä, Postiguetin rannan vesi on sijainnistaan huolimatta poikkeuksellisen puhdasta ja ranta on saanut useita kertoja Blue Flag -kunniamaininnan. Ranta on matala ja täällä voit uida rauhassa pelkäämättä vesiskoottereiden tai lainelautailijoiden väylälle joutumista.
Vesiurheilun ystävien kannattaa suunnata lyhyen raitiovaunumatkan päähän, Alicanten pohjoispuolella sijaitsevalle San Juanin rannalle. Täältä löydät yli 3 km hienohiekkaista rantaa ja kaikki mahdolliset vesiurheilumahdollisuudet, joita olet aina halunnut kokeilla.
Vamos a la Playa, kuten 80-luvun hittikappaleessa kehotetaan!
Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungissa Dubaissa aistit eksoottista kulttuuria yhdistettynä kansainväliseen tunnelmaan. Täällä kohtaavat vanha arabialainen ja huikea moderni arkkitehtuuri, värikkäät soukit kapeine kujineen ja valtavat ostoskeskukset kansainvälisine liikkeineen sekä vanhat beduiiniperinteet ja nykypäivän uusimmat innovaatiot.
Vaikka Dubai tunnetaan nykyään erityisesti ennätyksellisen suurista ja korkeista rakennuksistaan ja modernista ilmeestään, elää kaupungissa edelleen vahvasti myös perinteinen Lähi-idän kulttuuri. Matkan aikana tutustummekin syvemmin Arabiemiraattien historiaan ja perinteisiin. Kaikkialta maailmasta tuleviin innovaatioihin meidät puolestaan johdattaa vierailu Expo 2020 -maailmannäyttelyssä. Teemme myös päiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa näemme upean Sheikh Zayedin moskeijan sekä Louvre-museon. Matkan päätteeksi ihailemme Dubain kaupunkikuvaa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta käsin.